W dzisiejszych czasach, coraz więcej osób szuka naturalnych sposobów na poprawę zdrowia i jakości życia. W tym kontekście, naukowcy i badacze zwracają swoją uwagę na tradycyjne zioła i rośliny, które od wieków były stosowane w medycynie naturalnej.
W tym artykule poruszymy kwestie dwóch roślin, które w ostatnim czasie zyskują na popularności ze względu na ich potencjalne korzyści dla zdrowia, o których szerzej opowiemy w dalszej części artykułu. Mowa o Boswelli Serrata (Kadzidłowcu Indyjskim) oraz Kurkumie (a głównie zawartej w niej kurkuminie).
Zacznijmy od mniej znanego składnika, czyli ekstraktu z Bosswelli Serrata
Boswellia Serrata, a inaczej Kadzidłowiec Indyjski, zawiera różne aktywne związki, do których należą między innymi kwasy bosweliowe, które jak pokazują badania – wykazują wyjątkowe właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe [1].
Mechanizm działania kwasów bosweliowych polega na hamowaniu enzymów 5-lipooksygenazy i cyklooksygenazy, co skutecznie ogranicza produkcję prozapalnych mediatorów, takich jak leukotrieny i prostaglandyny (cząsteczki wzmagające procesy zapalne).
Ponadto, enzym LOX-5 wpływa na przekształcanie się kwasów tłuszczowych do wyżej wspomnianych czynników zapalnych. Ekstrakt z Boswelii łącząc się z tym enzymem – hamuje działanie zapalne, co pośrednio przekłada się na wsparcie układu ruchu, poprawę odporności organizmu oraz wsparcie w terapiach chorób autoimmunologicznych [1,2].
Dodatkowo, ilość enzymu LOX-5 wzrasta wraz z wiekiem, co powoduje szybsze procesy starzenia. Kadzidłowiec wykazuje działanie anty-agingowe, co sprawia, że może być również korzystny dla utrzymania młodzieńczego wyglądu skóry, przez dłuższy czas.
Ponadto, wykazano w badaniach, że składnik Casperome® wspiera:
- zdrowie układu mięśniowo-szkieletowego, zmniejszając stres i stan zapalny stawów i mięśni u sportowców. Badania przeprowadzono w przypadku skręcenia stawu skokowego i zapalenia stawu kolanowego [7, 8]
- zdrowe jelita, poprzez wsparcie pacjentów z problemami żołądkowo-jelitowymi m.in. łagodzi objawy ostrej biegunki, zmniejsza dyskomfort jelitowy, promuje szybszą normalizację stanu zdrowia jelit [9, 10, 11, 12]
- zdrowie dróg oddechowych – wykazano korzystny wpływ Casprome® na osoby z astmą, ponieważ jak wykazano zmniejszał potrzebę terapii wziewnej za pomocą ICS + LABA (wziewnych kortykosteroidów i długo działającego beta-agonistę. Są to leki stosowane w astmie i POChP) [13].
Jakie są właściwości ekstraktu z Boswellia Serrata i jak może wspierać zdrowie?
Pomaga w łagodzeniu stanów zapalnych w przypadku występowania choroby o podłożu zapalnym
Boswellia Serrata jest szczególnie ceniona za swoje właściwości przeciwzapalne. Badania wykazują, że związki zawarte w tej roślinie mogą łagodzić objawy różnych stanów zapalnych, w tym reumatoidalnego zapalenia stawów i chorób związanych z zapaleniem jelit jak np. przewlekłe zapalenie jelita grubego czy choroba Leśniowskiego Crohna [3,4].
Wspiera układ ruchu, gibkość i mobilność stawów
Boswellia Serrata może pomóc w zmniejszeniu bólu i sztywności stawów u osób cierpiących na artretyzm. Dodatkowo, substancje zawarte w tej roślinie mogą wpływać na procesy zapalne w stawach, co przyczynia się do poprawy ruchomości i komfortu, co jest kluczową kwestią u osób w starszym wieku [5].
Wspomaga układ oddechowy
Związki obecne w Boswellia serrata mają działanie wykrztuśne i przeciwzapalne, co może pomóc w łagodzeniu objawów astmy, zapalenia oskrzeli i innych schorzeń układu oddechowego [5].
Czym wyróżnia się Boswellia Serrata zawarta w produkcie Neutrient Kurkumina +
W produkcie Neutrient Kurkumina+ zastosowano opatentowaną formułę Casperome®, która wykorzystuje technologię fitosomów do powlekania boswelii fosfolipidowymi cząsteczkami.
Dzięki zastosowaniu specjalnego procesu, ekstrakt z żywicy Boswelia jest dodatkowo chroniony przed działaniem szkodliwych substancji. Dzięki temu kwasy boswelinowe wchłaniają się 3 razy wydajniej, w porównaniu ze standardowym wyciągiem.
Casperome® zapewnia pełne spektrum funkcjonalności kwasów bosweliowych, które naturalnie występują w żywicy Boswellia. Docierają do wielu miejsc w organizmie, wpływając na funkcjonalność od mięśni do jelit, stymulując zdrową odpowiedź przeciwzapalną. Co więcej, dzięki tej wyjątkowej formule wykazuje dystrybucję na optymalnym poziomie już od pierwszego podania [6]. Dodatkowo, zastosowana metoda, zmniejsza podrażnienia żołądka, na które skarżą się osoby po zastosowaniu standardowego suplementu z Boswellią.
Kilka słów o Kurkuminie i jej właściwościach…
Kurkumina jest naturalnym składnikiem odżywczym znajdującym się w korzeniu kurkumy, znanej pod postacią przyprawy do wzbogacenia smaku potraw. Od wieków wykorzystywana w ajurwedzie (medycynie hinduskiej). Ceniona na całym świecie i badana pod wieloma względami, wykazująca liczne korzyści wspierające zdrowie człowieka.
Jak Kurkumina wspiera zdrowie?
Wspiera działanie przeciwzapalne
Kurkumina hamuje aktywność enzymów odpowiedzialnych za wywołanie stanu zapalnego w organizmie. To sprawia, że może być skuteczna w łagodzeniu dolegliwości związanych z podłożem zapalnym, takich jak bóle stawów, reumatyzm i choroby autoimmunologiczne [14].
Wspomaganie trawienia
Kurkumina może wspierać zdrowie układu pokarmowego poprzez stymulację wydzielania żółci i enzymów trawiennych, co może pomóc w lepszej przemianie pokarmów i zapobieganiu dolegliwościom żołądkowym [15].
Wspiera ochronę układu sercowo-naczyniowego
Badania wskazują, że kurkumina może pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu LDL, zmniejszeniu ryzyka zakrzepów i wspieraniu elastyczności naczyń krwionośnych, co przyczynia się do zachowania zdrowia serca [16].
Co wyróżnia Kurkuminę zawartą w produkcie Neutrient Kurkumin+?
W produkcie znajduje się opatentowany składnik wykorzystujący japońską technologię dyspersji koloidalnej, która polega na stworzeniu mieszaniny złożonej z co najmniej dwóch faz, w której jedna z nich jest bardzo silnie rozdrobniona. Dzięki temu procesowi powstają submikronowe struktury, czyli bardzo drobne cząsteczki kurkuminy, co sprawia, że łatwej wchłaniają się one do przestrzeni międzykomórkowych.
Dane kliniczne pokazują, że Theracurmin® jest 27 razy bardziej wchłanialny w porównaniu ze standardowo używaną kurkuminą [17].
Podsumowanie.
Boswellia Serrata i Kurkumina to cenne, naturalne składniki odżywcze, stosowane od wieków w medycynie naturalnej, które mają potencjał we wspieraniu zdrowia i zmniejszania dolegliwości różnych chorób. Ich potencjalne właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i zdrowotne sprawiają, że są popularnymi wyborami dla tych, którzy poszukują naturalnych sposobów na poprawę zdrowia i dobrej kondycji organizmu.
Należy pamiętać, że zawsze przed rozpoczęciem suplementacji jakimikolwiek naturalnymi składnikami należy skonsultować się z lekarzem lub specjalistą, zwłaszcza jeśli już zażywa się leki przeciwbólowe lub przeciwzapalne.
Autor: Julia Bałdyga, mgr dietetyk.
Bibliografia:
[1] Ammon, H. P. T. (2010). Modulation of the immune system by Boswellia serrata extracts and boswellic acids. Phytomedicine, 17(11), 862-867.
[2] Rådmark O, Samuelsson B. 5-Lipoxygenase: mechanisms of regulation. J Lipid Res. 2009 Apr;50 Suppl(Suppl):S40-5. doi: 10.1194/jlr.R800062-JLR200. Epub 2008 Nov 5. PMID: 18987389; PMCID: PMC2674731.
[3] Gupta, Inder, et al. “Effects of gum resin of Boswellia serrata in patients with chronic colitis.” Planta medica 67.05 (2001): 391-395.
[4] Gerhardt, H., et al. “Therapy of active Crohn disease with Boswellia serrata extract H 15.” Zeitschrift fur Gastroenterologie 39.1 (2001): 11-17.
[5] Walczak, Alicja. “Korzenie i współczesna medycyna ajurwedyjska–wybrane zagadnienia.” Hygeia 48.3 (2013): 255-261.
[6] Źródło internet: https://www.indena.com/product/casperome/
[7]. Pellegrin L. et al., Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2016, 20, 2695-2700.
[8] Franceschi, F. et al., Eur Rev Med Pharmacol Sci 2016, 20(19), 4156-4161.
[9] Fergalli, B., et al., Eur Rev Med Pharmacol Sci 2016, 20(19), 4726-4732.
[10] Pellegrin L. et al., Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2016, 20, 2695-2700.
[11] Belcaro, G. et al., Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2017, 21, 2249-2254.
[12] Riva A. et al, Minerva Gastroenterologica e Dietologica 2019, 65(1), 30-5.
[13] Ferrara, T. et al., Eur Rev Med Pharmacol Sci 2015, 20(19), 3757-3762.
[14] Lachowicz, Malwina, Andrzej Stańczak, and Michał Kołodziejczyk. “Kurkumina-naturalny polifenol o wielu właściwościach-rozwiązania technologiczne wspomagające farmakoterapię.” Farm. Pol 76 (2020): 603-610.
[15] Sagan, A. Fitozwiązki–ważne składniki przypraw i ziół do marynowania mięs.
[16] Biegańska-Hensoldt, Sylwia, and Danuta Rosołowska-Huszcz. “Polifenole w zapobieganiu dysfunkcji śródbłonka naczyń krwionośnych.” Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 71 (2017): 227-235.
[17] Alejandra toro ,,27 REASONS TO LOVE CURCUMIN +’’https://www.abundanceandhealth.co.uk/en/blog/post/1681-27-reasons-to-love-curcumin-