Jak rozpoznać jakość produktu liposomalnego?

Kategoria: Altrient Komentarz: 0 Trafienie: 1704

Jak rozpoznać wysokiej jakości suplementy liposomalne ?

Firma LivOn Labs spędziła wiele lat na poszukiwaniach najlepszych technik formułowania procesów produkcyjnych suplementów liposomalnych. Współpraca z najlepszymi specjalistami w Stanach Zjednoczonych w dziedzinie zajmującej się enkapsulacją liposomalną zaowocowała końcowym produktem, jaki dajemy Państwu do dyspozycji. Nie oznacza to, że firma osiada na laurach. Prowadzone są badania, testy efektywnościowe oraz analizy nad uzyskaniem jeszcze lepszej formuły enkapsulacji.
Oto kilka wskazówek jak rozpoznać i ocenić jakość produktu liposomalnego:

Fosfolipidy - sekret silnego liposomu 

W celu stworzenia silnego i stabilnego liposomu, który może stanowić skuteczny nośnik dla składników odżywczych, ważne jest użycie fosfolipidów wyodrębnionych z oczyszczonych źródeł zawierających naturalny mix fosfolipidów włącznie z dużą zawartością fosfatydylocholiny (PC) i fosfatydyloetanoloaminy (PE).
Dostępne na rynku źródła fosfolipidów obejmują lecytynę sojową, olej rzepakowy i lecytynę słonecznikową.
Niestety, wiele produktów liposomalnych dostępnych na rynku powstaje przy wykorzystaniu niskiej jakości lecytyny sojowej z niewielką zawartością procentową PC i PE. Ten typ lecytyny jest tani i zazwyczaj stosowany jako dodatek do żywności. Nie powinien być użyty do produkcji suplementów liposomalnych.



Proporcje składników

Rodzaj fosfolipidów wykorzystanych w liposomie jest tak samo ważny jak ich ilość.
Aby przeprowadzić prawidłowy proces enkapsulacji liposomalnej ilość składników odżywczych powinna odpowiadać ilości fosfolipidów. 

Na zlecenie LivOn Labs zostały przeprowadzone badania wielu komercyjnych jak i domowych produktów liposomalncyh.
Ich wynik jednoznacznie określił, iż wiele z tych produktów nie posiada odpowiedniej ilości fosfolipidów, co w efekcie daje produkt, który przyrównać można do emulsji.
Emulsja to po prostu zawiesina cieczy w cieczy, układ bardzo nietrwały jak na przykład wymieszana woda z olejem.
W celu utrwalenia emulsji (połączenia się niemieszalnych składników) stosuje się emulgator, którego rolę w tym przypadku spełnia lecytyna.

Kiedy określamy produkt liposomalny mianem emulsji oznacza to, iż składniki odżywcze są jedynie wymieszane z niewielką ilością fosfolipidów lub lecytyny i wody.
Występuje tam bardzo niewiele liposomów jeśli w ogóle jakieś się tam znajdą. Oczywiście nie oznacza to, że produkt ten jest całkowicie bezwartościowy. Będzie pełnił funkcje odżywcze, jednak nie należy spodziewać się po takim preparacie efektu działania liposomalu opartego na dwuwarstwowych, różnorodnych i stabilnych liposomach.

Aby określić jakość produktu liposomalnego istotnym wyznacznikiem jest podana na etykiecie ilość fosfolipidów lub lecytyny w produkcie. Jeśli są one wymienione jako “pozostałe składniki” bez podania konkretnej, wartości liczbowej jest bardzo prawdopodobne, że w produkcie nie ma wystarczająco dużo materiału aby stworzyć liposomy, nawet jeśli proces produkcji przebiegał odpowiednio.


Istnieją na rynku firmy, które decydują się nazwać emulsje suplementami liposomalnymi. Emulsje są łatwe i tanie w produkcji. Trudno jest nam określić, czy naprawdę producenci Ci wierzą w to, że oferują produkt liposomalny i czy jest to poprawne określenie zwykłej emulsji.

Ważnym do odnotowania faktem jest to, że jeśli zażyją Państwo produkt w postaci emulsji zawierającej lecytynę i witaminę C, najprawdopodobniej określą Państwo wyniki ich działania jako dobre. Stanie się tak ponieważ składniki te są same w sobie doskonałe.
Nie będą to jednak wyjątkowe rezultaty jakie zapewnić mogą tylko i wyłącznie produkty stworzone w prawdziwej technologii Enkapsulacji Liposomalnej.

Dobrym sposobem na sprawdzenie czy preparat zawiera witaminę C zamkniętą w liposomach będzie ustalenie czy do produktu zostały dodane substancje słodzące. Fakt, że dodana jest substancja słodząca może świadczyć o próbie zniwelowania kwaśnego smaku kwasu askorbinowego lub askorbinianu sodu nie zamkniętego w liposomie.
Można też przetestować preparat usuwając go z kapsułki. Silnie kwaśny smak będzie świadczył o tym, że witamina C NIE znajduje się w otoczce fosfolipidowej.

Zagrożenia: tlen, światło i ciepło

Liposomy to idealny nośnik dla składników odżywczych rozpuszczalnych w wodzie, które nie posiadają zdolności biodostępności (wchłanianie do wnętrza komórek).
Jednak proces tworzenia stabilnych i dobrej jakości liposomów nie jest taki prosty. Liposomy są wrażliwe na czynniki zewnętrzne takie jak ciepło, światło lub tlen.
Naturalna stabilność (lub niestabilność) fosfolipidów oraz składników odżywczych również odgrywają istotną rolę w ogólnej jakości liposomu. Kluczem do uzyskania doskonałego produktu liposomalnego jest dopracowanie wszystkich wcześniej wymienionych elementów oraz zapewnienie stabilności liposomów przez cały okres przydatności do użycia.

Jednym ze sposobów zapewnienia produktowi liposomalnemu stabilności jest pakowanie go w pojedyncze dawki.
Wiele z produktów, przeanalizowanych na zlecenie firmy LivOn Labs pakowanych było w butelki, słoiczki, kapsułki w butelkach zbiorczych, plastikowe buteleczki etc. Otwarcie butelki w celu zażycia dawki produktu naraża pozostałą część preparatu na działanie ciepła, tlenu i światła doprowadzając do degradacji składników.
Pakowanie suplementu w saszetki z pojedynczą dawką, jest optymalnym i bezpiecznym rozwiązaniem pozwalającym efektywnie korzystać z produktu przez cały okres jego przydatności do spożycia.



Trzy oznaki złego produktu LED

Konsystencja - Jeżeli produkt jest wodnisty i rzadki jest to najprawdopodobniej wynikiem niewystarczającej ilości fosfolipidów lub ich niskiej jakości. Jeśli natomiast preparat ma konsystencje gęstej pasty oznacza to, że nie użyto wystarczającej ilości wody niezbędnej do stworzenia liposomów,

Jednolitość - Jeśli w produkcie odznaczają się wyraźne warstwy oznacza to, iż mikstura liposomalna uległa zniszczeniu. Z drugiej jednak strony, jeśli zauważymy w produkcie bryłki lub ziarnistą strukturę jest to efekt wydostania się składników odżywczych z liposomu i ich krystalizowanie się.

Ilość produktu - Jeśli objętość porcji jest zbyt mała oznacza to, iż nie ma wystarczającej liczby fosfolipidów i wody aby utworzyć odpowiednie liposomy. Na przykład, 1000 mg witaminy C, 1000 mg fosfolipidów, wraz z konieczną ilością wody wypełni łyżeczkę do herbaty (5 ml). Nie jest prawdopodobne, aby taka ilość produktu zmieściła się w nawet sporych rozmiarów kapsułce!


Podsumowanie

Na rynku pojawia się coraz to więcej produktów liposomalnych. Jedne z nich są dobre, jednak większość niestety nie.
W wielu przypadkach cena odzwierciedla jakość oferowanego produktu. Koszt wytworzenia wysokiej jakości suplementu liposomalnego z surowców najwyższej klasy i przy użyciu najbardziej zaawansowanych urządzeń jest nieporównywalnie wyższy od kosztu produkcji zwykłych form suplementów tj tabletki, kapsułki czy proszku.

Co powinno być najważniejsze dla Państwa? Znalezienie firmy produkującej suplementy w technologii LED, której będziecie mogli zaufać w 100%. Altrient™ LivOn oferuje Gwarancję Satysfakcji. Jeśli nie będą Państwo usatysfakcjonowani rezultatem jaki oferują suplementy Altrient™, dajemy Państwu możliwość zwrotu niewykorzystanych saszetek z opakowania, a my zwrócimy Państwu ich pełny koszt zakupu.

źródło: https://www.abundanceandhealth.co.uk/blog/43-how-to-identify-quality-liposomal-vitamins