You are currently viewing Fit – nowy standard piękna. Korzyści zdrowotne płynące z utraty wagi

Fit – nowy standard piękna. Korzyści zdrowotne płynące z utraty wagi

 

Piękno pochodzi z wnętrza i jest bardzo silnie związane z poczuciem zdrowia. Jeśli się wysypiasz, nie masz nadwagi i regularnie ćwiczysz, z pewnością odnosisz wrażenie, że promieniujesz energią i pięknem.

Jeśli zaś chodzi o twój wygląd zewnętrzny, prawdopodobnie zauważasz że przyjaciele i krewni znacznie hojniej obsypują Cię komplementami po tym, jak zrzuciłeś kilka kilogramów i twoją twarz zdobi piękny uśmiech. Rzadko dostajemy te same pozytywne komentarze po miesiącach przejadania się i grzania na kanapy przed telewizorem, prawda?

Tak więc, jeśli chcesz podnieść swoje notowania w rankingu atrakcyjności, nie masz wyjścia, czas zadbać o swoje zdrowie i przyjrzeć się swojej wadze.

Korzyści zdrowotne wynikające z utraty wagi

Problem z przybieraniem na wadze i otyłością polega na tym, że przybliża cię ona do cukrzycy typu 2, która na całym świecie osiąga rozmiary epidemii. Według Światowej Organizacji Zdrowia w 2016 r. cukrzyca była bezpośrednią przyczyną 1,6 miliona zgonów. Te niepokojące statystyki są ważnym przypomnieniem, że cukrzyca typu 2 nie jest stanem, który należy lekceważyć.

W cukrzycy typu 2 komórki mogą stać się oporne na insulinę. Co oznacza, że ryzykujesz nadmiernie wysokim poziomem cukru we krwi. Ten wysoki poziom cukru we krwi jest nazywany „hiperglikemią” i może prowadzić do naprawdę poważnych problemów zdrowotnych, takich jak niewydolność nerek, ślepota, zgorzel i choroby serca. Konsekwentne podnoszenie poziomu cukru we krwi wpływa na małe naczynia krwionośne w nerkach, oczach i nerwach, a także na większe naczynia krwionośne w nogach, sercu i mózgu. Hiperglikemia powoduje także znaczny stres oksydacyjny w organizmie, co może nazbyt obciążyć naturalne mechanizmy antyoksydacyjne.

 

antyokoksydanty-w-pokarmie-vitallabs

Jak rozwija się cukrzyca typu 2?

Powszechnie uważa się, że dieta i odżywianie odgrywają ważną rolę w rozwoju cukrzycy typu 2. Mówiąc dokładniej, jesteś bardziej narażony na rozwój tego typu cukrzycy, jeśli jesteś otyły, prowadzisz siedzący tryb życia, palisz papierosy, pijesz alkohol i spożywasz dużo tłuszczów nasyconych i trans. Rafinowane węglowodany, takie jak biały cukier i żywność zawierająca cukier, są dodatkowymi
czynnikami ryzyka zachorowania. Co więcej, niski poziom przeciwutleniaczy również ma niemały wpływ na to ryzyko.

Co możesz zrobić, jeśli masz już cukrzycę typu 2?

Przekonujące wyniki badań potwierdziły, że nawet po 10 latach od wystąpienia choroby, cukrzyca typu 2 może być odwracalna. Osiąga się to przede wszystkim poprzez utratę znacznej masy ciała. Utrzymanie odpowiedniej masy ciała doprowadzi metabolizm do prawidłowego funkcjonowania. Utrata zbędnych kilogramów u osób z cukrzycą typu 2 z pewnością jest wyzwaniem, ale redukcja zaledwie 5-10% całkowitej masy ciała może mieć naprawdę pozytywny wpływ na zdrowie, co warto wykorzystać jako doskonałe narzędzie motywujące.

Odżywianie i zmiany stylu życia

Jeśli bardzo chcesz schudnąć i zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, skorzystaj z naszych TOP wskazówek:

1. Jedz produkty o obniżonym IG

Indeks glikemiczny (IG) to wartość przypisywana żywności w zależności od tego, jak wolno lub jak szybko żywność ta powoduje wzrost poziomu glukozy we krwi. Trzymanie się żywności o niskim IG obniża wzrost cukru we krwi, tłuszczów i insuliny, które występują po posiłkach. Skoncentruj się na warzywach o niskim IG jako głównym węglowodanie, co najmniej pięć porcji dziennie. Włącz produkty pełnoziarniste, chude mięso, kurczaka i ryby, fasolę, rośliny strączkowe i produkty na bazie owsa. Wykazano, że owies opóźnia opróżnianie żołądka, a tym samym zmniejsza wchłanianie cukru i tłuszczów z jelit.

2. Wyeliminuj cukier i rafinowane węglowodany

Ważnym czynnikiem kontrolującym cukrzycę lub zapobiegającym jej, jest zrównoważenie poziomu glukozy i insuliny we krwi. Jeśli więc chcesz zrównoważyć poziom cukru we krwi, musisz wyeliminować pokarmy, które zbyt szybko podnoszą poziom glukozy we krwi, w tym wszystkie słodycze i rafinowane pokarmy, takie jak:
-biały ryż
-biały makaron
-chleb pszenny
-ciasto
-ciastka
-biszkopty
-słodycze
-czekolada
-przetworzona żywność

dieta-keto-vitallabs
3. Zwiększ spożycie żywności bogatej w antyoksydanty

Hiperglikemia promuje utlenianie glukozy, tworząc wolne rodniki. Jeśli organizm nie ma niewystarczającej ochrony przeciwutleniającej (antyoksydacyjnej), ograniczającej ich powstawanie, dochodzi do powstania stresu oksydacyjnego, który może poważnie uszkodzić naczynia krwionośne. Dieta zawierająca dużo warzyw i owoców może pomóc w zmniejszeniu powikłań cukrzycy poprzez dostarczenie składników odżywczych niezbędnych do zneutralizowania uszkodzeń oksydacyjnych i wspierania zdrowych naczyń krwionośnych. Pokarmy bogate w witaminę C mogą być szczególnie korzystne, ponieważ witamina C przyczynia się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym. Badania pokazują, że kwas alfa-liponowy (ALA) pomaga zregenerować witaminę C, a ostatnie dowody sugerują również, że może być istotnym składnikiem odżywczym wspierającym metabolizm węglowodanów. Typowymi źródłami kwasu alfa-liponowego są podroby takie jak serce, nerki i wątroba. Jeśli nie jesteś fanem podrobów, możesz sięgnąć po wysokiej jakości, wyjątkowo dobrze przyswajalny suplement ALA jako uzupełnienie diety równoważącej poziom cukru we krwi.

 
4. Zmniejsz ilość tłuszczów nasyconych i trans i zastąp je zdrowszymi tłuszczami

Nadmierne poziomy tłuszczów nasyconych i trans mogą powodować stany zapalne, a także przyczyniać się do oporności na insulinę. Badania powiązały te rodzaje tłuszczu z cukrzycą i chorobami serca. Awokado, orzechy kokosowe, oliwki, orzechy i nasiona to idealne źródła zdrowych tłuszczów. Wiadomo również, że żywność zawierająca niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 przyczyniają się
do dobrego zdrowia. Znajdziesz je produktach:
– łosoś
– sardynki
– śledzie
– świeży tuńczyk
– orzechy włoskie
– olej lniany
– olej z orzechów włoskich

 
5. Codzienna aktywność fizyczna

Według strony poświęconej tematyce cukrzycowej (diabetes.co.uk), trening interwałowy o wysokiej intensywności jest szczególnie korzystny dla osób z cukrzycą typu 2, ponieważ zwiększa metabolizm glukozy w mięśniach, a także wrażliwość na insulinę u tych osób.

Jeśli jednak ten rodzaj ćwiczeń nie jest dla Ciebie, 20-30 minut dziennie energicznego marszu może być równie korzystne dla zdrowia i utraty wagi. Ćwiczenia obniżają również poziom trójglicerydów we krwi.

Nic nie zastąpi dobrego zdrowia nawet w świecie, w którym tak dużą wagę przywiązuje się do urody. Wszystkie kosmetyki świata razem wzięte nie mogą dać Ci tego piękna, które czujesz, i którym promieniujesz będąc w pełni zdrowym.
Dlatego nie zwlekaj, zacznij już dziś.

 

Źródła:
• Bajaj S, Khan A. Antioxidants and diabetes. Indian J Endocrinol Metab. 2012;16(Suppl 2):S267–S271. doi:10.4103/2230-8210.104057
• Birben E, Sahiner UM, Sackesen C, Erzurum S, Kalayci O. Oxidative stress and antioxidant defense. World Allergy Organ J. ;5(1):9–19.
• Diabetes.co.uk. https://www.diabetes.co.uk/high-intensity-interval-training.htm l[Accessed 17.5.19.]
• https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes. [Accessed 20.5.10]
• Newcastle University. “Type 2 diabetes is a reversible condition.” ScienceDaily. ScienceDaily, 13 September 2017. www.sciencedaily.com/releases/
2017/09/170913084432.htm
• Scheen A and Van Gaal L. Review. Weight Management in Type 2 Diabetes: Current and Emerging Approaches to Treatment. Diabetes Care 2015 Jun; 38(6): 1161-1172.
• Steinert RE, Raederstorff D, Wolever TM. Effect of Consuming Oat Bran Mixed in Water before a Meal on Glycemic Responses in Healthy Humans-A Pilot Study. Nutrients 2016;8(9):524.

Dodaj komentarz