You are currently viewing Absorpcja Witamin: Jak spożycie cukru sabotuje suplementację Witaminą C?

Absorpcja Witamin: Jak spożycie cukru sabotuje suplementację Witaminą C?

Spożycie tylko jednej łyżeczki cukru spowoduje, że Witamina C obecna w organizmie zostanie wypchnięta na zewnątrz. Bez wypełnienia przypisanych jej zadań.

Badania wykazały, że nadmierne ilości cukru lub glukozy w organizmie mogą hamować wchłanianie witaminy C. W latach 70. XX wieku naukowcy ustalili, że cukier i witamina C mają podobną strukturę. Wnikają do komórek tą samą drogą, przez receptory GLUT. Ma to sens, ponieważ większość zwierząt wykorzystuje glukozę do produkcji witaminy C w swoich organizmach. Jednak my, ludzie, nie posiadamy enzymu oksydazy L-gulonolaktonowej potrzebnego do syntezy witaminy C. Zamiast tego musimy dostarczać ten składnik odżywczy z pożywienia lub za pomocą suplementów diety.

Problem z niektórymi popularnymi suplementami

Wiele z tych suplementów zawiera cukier!

Zarówno witamina C, jak i glukoza mogą dostać się do wnętrza komórek za pomocą białka znanego jako Transporter Glut-1. Niestety, Glut-1 preferuje glukozę, co oznacza, że wybierze cukier zamiast witaminy C, gdy będzie miał taką możliwość.  Stanowi to szczególne wyzwanie dla białych krwinek. Które potrzebują nawet 50 razy więcej witaminy C w swoich ścianach komórkowych niż w otaczającym osoczu krwi. Aby móc skutecznie zwalczać skutki spowodowane stresem oksydacyjnym.

Jeśli skupisz swoją uwagę na informacjach o wartościach odżywczych z tyłu opakowania, zamiast na tekście marketingowym z przodu. Zauważysz, że wiele popularnych suplementów z witaminą C, zawiera więcej cukru niż przeciwutleniaczy. I często te rozbieżności są ogromne, ponieważ w niektórych suplementach cukier przewyższa zawartość witaminy C nawet ośmiokrotnie.
jak-cukier-sabotuje-wchłanianie-witaminyc-vitallabs

Dlaczego stanowi to problem?

Nie tylko ingerencja cukru w absorpcję witaminy C stanowi problem. Możesz potrzebować więcej witaminy C, aby zneutralizować wolne rodniki wytwarzane przez spożywanie nadmiaru cukru. W badaniu z 2000 r. Naukowcy przetestowali próbki krwi u grupy zdrowych dorosłych, które wpierw przeprowadziły 12 godzinny post, i którym następnie podano roztwór glukozy w wodzie zawierającej cukier odpowiadający ilości znajdującej się w dwóch puszkach coli. W porównaniu z grupą kontrolną, wolne rodniki wygenerowane przez grupę testową były dwukrotnie wyższe po upływie dwóch godzin. W tym czasie poziom aktywnego przeciwutleniacza – witaminy E – spadł o tych osób o 4%.

Zadaniem witaminy C jako przeciwutleniacza jest neutralizowanie wolnych rodników. Jej cząsteczki robią to, przekazując elektron wolnemu rodnikowi. W tym momencie cząsteczka witaminy C zostaje utleniona i albo zostaje wydalona z organizmu wraz z moczem, albo zostaje reaktywowana, gdy inny przeciwutleniacz (taki jak glutation) przekazuje jej elektron.

Spożywając cukier wraz z witaminą C, wprowadzasz więcej wolnych rodników, na których neutralizację poświęcisz spożytą witaminę C, która mogłaby przecież w tym czasie pracować w innych obszarach ciała.
Nawet jeśli witamina C  zostanie w całości wchłonięta, towarzystwo cukru w nadmiarze może znacznie ograniczyć jej optymalnie wykorzystanie.

Co można zrobić?

Istnieją lepsze sposoby na uzupełnienie tego przeciwutleniacza aniżeli suplementy zawierające cukier.  Warzywa, w tym papryka i brokuły, zielona pietruszka, zawierają duże ilości witaminy C. Można też stosować dożylne wlewy, co jednak nie jest rozwiązaniem na dłuższą metę ze względu na obciążenie naczyń krwionośnych. Jest też Altrient®C, formuła która wykorzystuje opatentowaną technologię zamykającą cząsteczki witaminy C w fosfolipidach, umożliwia lepsze wchłanianie w komórkach, ponadto nie zawiera cukru oraz innych substancji słodzących. Dobrym rozwiązaniem jest również Neutrient Total C – unikalna na rynku kompozycja 4 form witaminy C oraz przeciwutleniaczy bez konserwantów, bez cukru, aromatów i wszelkich zbędnych dodatków.

cukier-a-witamina-c-vitallabs-polska

Dlaczego stanowi to problem?

Nie tylko ingerencja cukru w absorpcję witaminy C stanowi problem. Możesz potrzebować więcej witaminy C, aby zneutralizować wolne rodniki wytwarzane przez spożywanie nadmiaru cukru. W badaniu z 2000 r. Naukowcy przetestowali próbki krwi u grupy zdrowych dorosłych, które wpierw przeprowadziły 12 godzinny post. Następnie podano roztwór glukozy w wodzie zawierającej cukier odpowiadający ilości znajdującej się w dwóch puszkach coli. W porównaniu z grupą kontrolną, wolne rodniki wygenerowane przez grupę testową były dwukrotnie wyższe po upływie dwóch godzin. W tym czasie poziom aktywnego przeciwutleniacza – witaminy E – spadł o tych osób o 4%.

Zadaniem witaminy C jako przeciwutleniacza jest neutralizowanie wolnych rodników. Jej cząsteczki robią to, przekazując elektron wolnemu rodnikowi. W tym momencie cząsteczka witaminy C zostaje utleniona i albo zostaje wydalona z organizmu wraz z moczem, albo zostaje reaktywowana, gdy inny przeciwutleniacz (taki jak glutation) przekazuje jej elektron.

Spożywając cukier wraz z witaminą C, wprowadzasz więcej wolnych rodników. Na których neutralizację poświęcisz spożytą witaminę C, która mogłaby przecież w tym czasie pracować w innych obszarach ciała.
Nawet jeśli witamina C  zostanie w całości wchłonięta, towarzystwo cukru w nadmiarze może znacznie ograniczyć jej optymalnie wykorzystanie.

Co można zrobić?

Istnieją lepsze sposoby na uzupełnienie tego przeciwutleniacza aniżeli suplementy zawierające cukier.  Warzywa, w tym papryka i brokuły, zielona pietruszka, zawierają duże ilości witaminy C. Można też stosować dożylne wlewy, co jednak nie jest rozwiązaniem na dłuższą metę ze względu na obciążenie naczyń krwionośnych. Jest też Altrient®C, formuła która wykorzystuje opatentowaną technologię zamykającą cząsteczki witaminy C w fosfolipidach, umożliwia lepsze wchłanianie w komórkach, ponadto nie zawiera cukru oraz innych substancji słodzących. Dobrym rozwiązaniem jest również Neutrient Total C – unikalna na rynku kompozycja 4 form witaminy C oraz przeciwutleniaczy bez konserwantów, bez cukru, aromatów i wszelkich zbędnych dodatków.

   

NASZE PROPOZYCJE – WYSOKO BIODOSTĘPNE SUPLEMENTY DIETY Z WITAMINĄ C bez substancji słodzących:

Altrient®C LivOn Labs Liposomalna Witamina C, 1000mg

Dodaj komentarz